lördag 19 februari 2011

Särimner


I min ordbok läser jag att konsumera betyder förbruka, förtära eller äta. Att använda det ordet för att beskriva vad som händer när man ska förhålla sig till kulturen - böcker, bilder, musik, utställningar, föreställnningar - tycks vara en smitta från det konsumistiska samhället. I varuhusen riskerar vi ingenting, möjligen att förlora pengar, medan mötet med kulturen innebär motstånd, ett hot mot vår världsbild, kulturen kan vara aggressiv, undflyende, kontemplativ.

Nej, den enda tankebanan som är i närheten av vad det är att tillägna sig kulturyttringar, det är att jämföra med "enhärjarna" i Valhall, de i strid fallna, som varje kväll åt upp galten Särimner (se bilden). Dagen därpå återuppstod Särimner bland de levande, lik en bok som ligger kvar på nattduksbordet nästa morron för att åter läsas när andan faller på.

1 kommentar:

  1. Kultur och konst får tillvaron att skimra åter och åter!

    Att konsumera kultur --- går det?? --- förstör man bara bränslet då???....
    Jag svarar här.. ju mera man konsumerar kultur ju mera får man till livs och blir en förnyad människa med varje kulturkonsumtionsakt -- man blir pånyttfödd - poängen blir att kulturen uppstår i förnyad form för varje gång man närmar sig den och tar den i anspråk med sina sinnen - precis som man blir en ny människa och förnyar sig för varje bok, tavla, utställning man läser, hör och ser även när man gör det för andra eller tredje gången osv. Välsignade vare de kulturarbetare som ser till att hålla stilen och kvaliteten på den konst och den kultur som produceras så att skräpkulturen hålls borta! Tricket med kulturkonsumtion är att man kan konsumera utan att kulturen försvinner och den är ständigt förnyelsebar i ett fruktbart samhälle! Vi får alla se till att producera vår kultur i ett förnyelsebart perspektiv med alla våra fem.. sex sinnen! Och bort med de stela stereotyperna producent och konsument -- låt oss alla få vara delaktiga i kulturskapande och kulturbärare är alla. Att ge och ta får vi alla göra. Så återuppstår vårt Valhall med den varje morgon uppståndne Särimner

    SvaraRadera