måndag 1 november 2010

Skulle du hoppa?


Idag kom i min brevlåda samhällsinformation från Norrköpings kommun, ett fyrsidigt häfte som kallas trafikbladet. På första sidan berättar kommunalrådet (?) Stefan Arrelid, tillika ordförande i tekniska nämnden (?) att det är viktigt "att ta upp frågan kring hållbart resande och medvetna val".

Ett av de val som häftet ställer är: Skulle du hoppa? (från 14-15:e våningen i ett höghus) eller krocka med en bil i 90 km? Det hela illlustreras med en bild på ett höghus som visar vilka alternativ vi har, om vi skulle hoppa.

I texten får vi veta att moderna bilar är säkrare, i synnerhet om vi väljer bilbälte. Om det finns motsvarande faktorer som påverkar utgången för den som hoppar säger trafikbladet ingenting om.

Det är svårt att göra ett medvetet val, herr kommunalråd. I ärlighetens namn händer det att jag kör bil, ibland i 90 km, helt omedveten om att jag avstått från att hoppa.

Finns det kanske ett tredje alternativ? Kan vi inte ta hissen!

1 kommentar:

  1. ..apropå..??
    "Vi tar "gröna hissen" i så fall och för varje våning vi åker sparar vi en liters bensinförbrukning och räddar vår miljö och vår biologiska mångfald och människans fortlevnad som artsspecifik såsom civilisationens intelligens och rationalitet. Eller... om det är 13 våningar kanske vi måste åka upp och ned många gånger för att rädda miljön så att vi kan fortsätta använda våra teknologiska framsteg åt en hållbar utveckling på sikt? Eller får vi en härdad baksmälla av denna gröna hiss? VI måste ju kunna utnyttja husets alla miljöer så att boende och arbete i denna byggnad värkar åt samma håll! Le Corbusiers förslag var höghus i parklandskap och på översta våningen en gemensamhetsanläggning med restaurant och kollektivkök med grande utsikt. - Men se´n måste vi ju ned och då måste vi kanske måla om hissen i en annan färg så att vi kommer till marken och väcks till en mera normal tillvaro i urbanisering och täthet i landskapet, med oljeplattformar i sjön och containers som backar upp vårt lokala matställe och gå hem o sova i vara bostadsceller och orka upp till nästa dag.... och var på vilken parkering ställde vi bilen...???"

    sagt av Maya måndag 8 november 2010 i ett simpelt bortkollrat försök i att vara rationell och leka på samma gång

    SvaraRadera